Saturday, January 6, 2007

Mehmedin Kitabi

Not: Yazilanlarin geneline katilmasakda kismende olsa bazi gercekleri dile getirmis.



Nadire Mater'in Kurdistan'da askerlik yapmis 42 kisinin yasadiklarinin konu edildigi bir calisma, Daha önce mahkeme tarafindan toplatilmis bir kitap.


Özenle sectigim bazi onemli cumeler:


-askerlik bitti. antalya’ya geliyorum artik, otobüse bindim. korkuyorum. tabii teröristin terrörist oldugu alinda yazmiyor, ama benim asker oldugum, teskereyi almis olsam bile çok belli. yanimda oturan biri “asker misin” diye sordu, hemen reddettim. aslinda belli. üstelik soran da askermis. o rahatça söylemisti.

-askere gitmeden beynimde bir düsman vardi. onu her an vurulabilecek bir sey gibi düsünüyordum. düsmani görmeden askerilgim bitti.

-medya askerligin güzel yüzünü gösteriyor. kahramanliklar falan bos.

-çatismalarin etkisi kalmis bende. geldikten sonraki ilk üç ay, arkadaslar, “önceki gibi degilsin” derlerdi. demek ki bir degisiklik, çatismalarin etkisi falan. çatismalar üç dört ay rüyalarima falan giriyordu.


-gece egitiminde sigara içmeyeceksin. içersen sigarani elinle kapatacaksin, atesi 5 km’den görünüyor. agzinda sigarayla nisan alirsa seni alninin ortasindan vurmus oluyor.yürürken elmacik kemiklerin allnin parlar, geceleri onu karartiyoruz.tüfegin ses çikaracak aksamini bir seylerle bagliyorsun.

-bir gece çati tutustu. herkes siraya dizildi. bölük komutani geldi: tüfekler tamam mi“ diyor. “adamlar tamam mi demiyor.” çünkü tifekler ona zimmetli.birinci bölüge ilk girdigimizde bir bölük komutani vardi. kazma sapini insanlarin belinde kirardi.

-asker de halkin korkmasi için elinden geleni yapiyor. diyelim saat 10 dan sora disari çikmak yasak o saatten sonra disardaki her caniyi öldürme yetkisine sahipsin. kaç esek gitti tahmin edemezsiniz. bir iki arkadasimiz soguktan donarak öldü.

-beni nasil kahraman olarak gösterebilirler ki. kendi halkimla savastim!!!

-halka aciyorum bir nevi sokaga çikma yasagi var. gece bir yeri gezemezsin asker pat diye vuru seni, gebertir.

-öyle bir köye gittim ki mardinde, allahim köyü silmisler. ölenlerin akrabalari izmir’de is sahibi, onlari da izmir’deki adamlar basiyor. devlet bu disaridakiilere parayi basiyor, gidip o köyde oturacaksiniz diyor.

-askerin içinde kürt de vardi, sonra hepsini topladilar. adamlar ne biçim ates etmisler duvari delip geçmis derdik. asker; kürt askerlar gittikten sonra “diyarbakirli o çatismada karakola ates ediyordu bir sey diyemedim” diyor.

-mesela bir gün bölük komutani geldi. genelde alkol alirdi hadi devriye gezelim kariyerle dedi. çiktik, geziyoruz, burda bir sey vardir diyor atiyor bombayi. komutanim patlamazsa tehlikeli olur diyorum devam ediyor. biri patlamadi neticede. dönüste hatirlatinca kim gelecek oraya dedi. on onbes gün sonra el bombasiyla oynayan çocuklardan birisi öldü birisinin kolu koptu diye haber geldi.

-aramizda ölürsek sehit olacagiz vatanimiz için yapariz gibi seyler yoktu. basin sorarsa öyle söylemek zorundasin.

-çogu aklini oynatiyor, deli olanlar var, saf saf gezenler var, akli dengesi yerine gelmeyenler var.

-bana kalsa malatyadan sivastan otesini ver kurtul.

-medya bizden oluyu dusuruyor onlarin olusunu yukeltiyor. mesele bir keresinde en fazla 15-20 tane oldurmusuzdur, aksam tvde 90 dendiç

-bu anadoludan gorunum programi icin herkesin eline bir kagit veriliyorö bu kelimleler disinda tek kelime soylemek yasak.

-70 kilo ile usta birligine teslim oldum, 49 kilo ile dondum. memleketimden 45 km uzakta askerlik yapiyorum. neden hepsi doguluç devlet politikasi, dogululari birbirine vurduruyorç

-sabah kalktigiizda sag goruslu askerlerin cesetlerin kulaklarini kesmis olduklarini gorduk, biri sonra kulagi mektupla ailesine gönderdi. konusma kürtçülügü destekliyorsun diyecek.

-amcamin oglu polis okulunu kazandi. 20 gün kala kürt diye okuldan attilar. o zaman devlete niye askerlik yapayim. hayalimdeki askerlik reklamlarda kliplerde anlatiliyor, hepsi mutlu gülüyorlar, gercek ise tam tersi çok berbat.

-vatandasin biri köye girerken yolda pat vuruluyor... o adamin çougu bundan sonra ne yapar: kendi adima söyleyeyim sülalece daga çikarim.

-her savasi baslatir siviller askerler ölür. savasi gene siviller kazanir.

-insanligin bittigi yer orasi, her gün ölü kisiler; ölmüstür yakilmistir, iskence yapilmistir... açsin sussuzsun, ekmegini islatiyorsun, tasla kiriyorsun, yiyorsun. az bir su bulursun simsiyah. hayatimda insan ölüsü görmemistim orda insan ölüsüne yapilabilecekj herseyi gördüm...

-o çatismada üç arkadasim kafayi yedi.

-benim birligime çok zengin geldi, ikinci gün aynen geri.

-köy aramalari olmuyordu. insan yok!!!! insan varsa o köy bosaltiliyor... cami bile yaktik.

-subaylar savasin sürmesini istiyor, iyi para kazaniyorlar.

-hiç müzik dinleyemiyordu, dinleyebilsek grup yorumdan dersimin daglarini isterdim.

-telsiz konusmasinda tabur komutaniyla kaç kere kanasin ucuna geldin biliyormusun diye dalga geçiyorlardi teröristler...

-rant saglayan kesim savasin bitmesini sitemiyor, askerler, konserveciler, uyusturucu isinde parmagi olanlar...

-tegmen bitisikte samanligi olan vatandasin evinin çatisina depo koyuyor, depo tasiyor, saman islaniyor, köylü neden böyle yapiyorsunuz hayvanimin yiyecegini silaiyorsunuz deyince 20-22 yasindaki tegmen, 40-45 yasindaki adami öldüresiye dövüyor. köylü sikayet etse yukaridan iyi yapmissin diyecekler.

-özel timciler igdirda öldürdükleri cesetleri arabanin arkasina takip gezdiriyorlar.

-herkes kendine bakar parmagim mi kesik kulagim mi eksik diye.

doguya gidince terörist yapiyor denilen çogu seyin askerin yaptigini gördük.

-ellerinde seffaf anahtarliklar varö ne bunlar dedim meger kestikleri kulaklari kola asitine atinca et çürüyor kikirdagi kaliyor onlar da bunu anahtarlik yapiyoirlarmis.

-elime sigara falan bastim piskopat sansinlar biraksinlar diye. omzumu kirdirip hava degisikligine gittim. omzum hala çikik.

-askerler nöbette uyuyunca silah bile kullanmadan girtlaklarini kesmisler, gözlerini oymuslar, erkeklik organlarini da agizlaina tikayip gitmisler.

-yemekte 1981 mühürlü et gördüm.

-bir daha askerlik yapmak zorunda kalirsam kaçacagim!!!



Devami icin Asagidaki linki tiklayiniz.

http://www.ceng.metu.edu.tr/~e112908/mehmet.htm

Veya;

Usteki ana baslik "Mehmedin Kitabi" ustune tiklayarak direkt ulasabilirsiniz.

About Me

Kurdistan, Kurdistan
Turkiye denen uydurma ve alcak devletin yeryuzu cografyasindan silinip yok olmasi lazim.