Sunday, January 28, 2007

Bir Devrim Simgesi: Kalasnikov (AK-47)

Mikhail Timofeyevich Kalashnikov

kalashnikov (Kalesnikof -Keles)

Dünyanin neresinde bir devrimci savas varsa, orada ilk karsilasacagimiz görüntü Kalasnikov olmaktadir. Kalasnikov'un görüntüleri sadece devrim mücadelelerinde görülmez. O, her türden sömurgeci ve gerici hareketlere karsi yürütülen mücadelelerde de kendisini gösterir.

Kalesnikof ,halk arasinda keles denilen silahin dizayncisi ve kalasnikofa adini veren kizil ordu generali. Altay daglarinin eteklerinde fakir bir ailenin çocugu olarak 1919'da dogdu. kariyerine tren istasyonlarinda mühendislik yaparak basladi ve mekanik konusunda oldukça sey ögrendi. 19 yasinda iken kizil orduya katildi ve büyük halk savasinda bir tank taburunun kumandani oldu. 1941 yilinda savasta çok kötü birsekilde yaralandi. Ak-47'yi 1946'da tasarladi ve 1949'de bu sillah Rus ordusunun degismez silahlarindan birisi oldu.ve bu silahla Kalashnikov unutulmaz silah tasarimcilari arasina girdi.kalashnikov bu tasarimindan sonra Rus ordusunda küçük silah dizaynlari için yardimda bulundu.1950'lerde silahini daha da gelistirip otomatik hale getirdi.


Efsane silahin babasi.. 1941 nazi Almanya'si kizil ordu'yu fena sikistiriyor ve Hitler ordularininin güçlü silahlari karsisinda kizilordu köseye sikisiyor.. fakat Ruslar burada ölümüne bir savunma yapiyorlar.. kis sartlarinin da yardimiyla ülkelerini kurtariyorlar.. fakat bir çok genç bu savunmada hayatini kaybediyor.. birazi da hastaneye düsüyor.. bunlardan birisi de mikhail timofeyevich kalashnikov'tu.. mikhail revirde bos durmayip ülkesini Almanlardan nasil kurtarabilecegi konusunda günlerce kafa patlatiyor ve Almanlarla basedebilecek bir tüfek planliyor.. bunun hizli, seri, basit ve dayanikli olmasina dikkat ediyor.. dakikada 400 mermi atabilen silahin çizimlerini kime gösterse begeniyor ama devlet sektöründe üretime geçmek kolay olmuyor..onlarca form doluyor, yüzlerce imza atiliyor, toplanti üstüne toplanti yapiliyor, partililerin gönlü ediliyor.. kisacasi silahin tezgaha alinmasi 7 yili buluyor ama üretime geçince rekorlari kiriyor.. efsane silah tam 19 ülkede imal ediliyor ve 50 ordunun kislasina giriyor..


Kalesnikof olarak bilinen AK-47 modeli piyade saldiri tüfegini tasarlayan Rus onbasi. Daha sonra rütbesi Korgeneral olarak degistirildi. Tüfegi 60'tan fazla ülke resmi olarak kullaniyor, alti ülkenin de bayraginda simge olarak bulunuyor.Dünya'da kullanilan 100 milyon AK-47 oldugu tahmin ediliyor.Kalesnikof dört kitada, en az 14 ülkede üretiliyor.AK-47 dakikada 600 mermi atabiliyor.

1947 yilinda Mikhail Timofeyevich Kalashnikov tarafindan tasarlanmis bu silah IZH firmasi tarafindan üretimine baslanmistir. 7.62x39 mm'lik Sovyet mermisi kullanir. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla AK-47 vardir.


AK-47'ler o günkü tüfeklerin aksine uzun degil kisa tasarlanmislardir ve kisa mesafelidirler. Üretimi ve bakimi ucuzdur. Güvenilirligini birçok kereler kanitlamistir. Tekli ve tam otomatik atis yapabilir.

AK-47'ler dayanikliliklariyla taninirlar sudan, çamurdan, kumdan etkilenmez ve çok nadir tutukluluk yaparlar. Atis hizi (10 mermi/sn), kullanim kolayligi (hafifligi), her sartta kullanilabilmesi (kum, su, çamur), sicak temasta olan etkisi (112 m)'dir.



Ak-47 gazla calismaktadir.Namlunun uzerinde bulunan bir pistondan yararlanmaktadir.pistonun konumu tepki itis hattini alcakta tutmakta ve tam otomatik atis sirasinda tufegin fazla yukselmemesini saglamaktadir.
Gaz pistonu surgu tasiyiciyi geri iter;bunu gerceklestiren,surguyu dondurup kitleyen ve sonra geri ceken icsel hatlardir.tasiyici geri giderken horozu kurmakadir.donus hareketinde ise surguye 30'luk sarjorden bir mermi surulur ve kama yuvasi yeni atisa hazir olacak sekilde kitlenir
Basit ve saglam bir dizayni olmasina ragmen Ak-47'nin bazi sasirtici ozellikleri vardir:bir kere hazne(silah gövdesi) som celikten islenmistir ki,bu zor ve karmasik bir yapim yontemidir.sarjordeki son mermi kullanildiktan sonra surgu acik kalmadigindan,atisi yapan ancak bosa tetik cektikten sonra silahin bosaldigini anlayabilmektedir.ilginc bir ozellik daha -ki sovyet silahlarinda cok rastlanir-namlunun ic bolumunun krom kaplama olmasidir.bu ozellik silahin asinmasini zorlastirdigi gibi,bakim ve temizlik islerini de buyuk olcude basitlestirir.


Teknik Özellikleri:

Agirlik: Ak-47(dolu sarjorle) 4.8 kg,(bos sarjorle) 4.3 kg;akm (dolu sarjorle) 3.64 kg,(bos sarjorle) 3.14 kg.
Toplam uzunluk (sungusuz): Ak-47 (dipcikle):87 cm,akm 87,6 cm
Cephane: Standart m-43 (veya modernlestirilmis versiyonlarinda 7.62 nato)
Namlu cikis hizi: 715 m/san
Etkili menzil: (yari-otomatik)400 m;(tam otomatik) 300 m
Atis hizi devirsel 600atis/dak;tam otomatik 90 atis/dak;yari otomatik 40 atis/dak



AK-47/Tip 56'nin parçalari:

1) Gövde kapagi,
2) Gaz pistonu ve igne yatagi,
3) Igne,
4) Kapak,
5) Igne mili,
6) Mermi tirnagi mili,
7) Mermi tirnagi,
8) Üst el tutacagi ve gaz odasi,
9) Namlu,
10) Namlu koruyucu,
11) Harbi,
12) Alt el tutacagi,
13) Sarjör kapagi,
14) Sarjör yayi destegi,
15) Sarjör yayi,
16) Mermi tasiyici,
17) Sarjör kutusu,
18) Dipçik kapak vidasi,
19) Dipçik kapagi,
20) Temizleme alet bölümü kapagi,
21) Dipçik,
22) Dipçigin gövdeye baglama vidalari,
23) Kabza,
24) Kabza vidasi,
25) Seri atis ayar pimi,
26) Igne vurucusu,
28) Tetik,
29) Emniyetpimi,
30) Seri atis yayi,
31) Seri atis ekseni,
32) Tetik yayi,
33) Emniyet mandali,
34) Mekanizma kolu ve yayi.

About Me

Kurdistan, Kurdistan
Turkiye denen uydurma ve alcak devletin yeryuzu cografyasindan silinip yok olmasi lazim.